Čitaonice/Slušaonice

„Male priče“ Mirjana Nazor

Priče čitaju: volonteri Mladi Sanusa i roditelji suočeni sa malignom bolesti djeteta

Komentar: Mirjana Nazor, psihologinja

Čitaonice/slušaonice kao vid biblioterapije  jedan su od načina kojeg smo odabrali kao utjecaj  na poboljšanje kvalitete života djece i mladih oboljelih i liječenih od maligne bolesti i njihovih obitelji. Terapija knjigom, koristila se još u staroj Grčkoj – čitanje knjiga ili slušanje onoga tko čita tekst.

Moguć je povoljan učinak na čitače,  mlade suočene sa malignom bolešću  i njihove roditelje  ali i na ostale slušatelje snimljenog materijala.

Uživljavanjem u pročitano ili slušanjem priča, ostvaruje se lakše prepoznavanje i prihvaćanje te razumijevanje vlastitih problema prikazanih kroz sudbine likova iz priča. Time se jačaju psihološki i emocionalni resursi i kapaciteti prvenstveno roditelja koji se suočavaju s bolešću djeteta i svih posljedica koje iz toga proizlaze. Ovim načinom će roditelji koji će slušati snimljene priče vjerojatno lakše i bolje razumjeti svoje emocije pa slijedom toga i svoja ponašanja. I vjerojatno i bolje razumjeti svoju djecu, njihove strahove, sumnje ali i nadanja.

  • Projektna aktivnost kao dio projekta „Za sve nas“ tijekom 2022. i 2023. godine sufinancirana je sredstvima  Grada Splita temeljem javnog natječaja.

Priče su dostupne na našem youtube kanalu

X